Προστατευτικές και επιβλαβείς τροφές για την υγεία των πνευμόνων και την καταπολέμηση του άσθματος
Προστατευτικές τροφές
Έχει διαπιστωθεί ότι η διατροφή μας θα πρέπει να περιλαμβάνει ορισμένες βιταμίνες και θρεπτικές ουσίες σε τακτική βάση, για να διαφυλάσσεται η υγεία των πνευμόνων μας στο βαθμό του δυνατού. Οι πληροφορίες προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρία.
Οξειδωτικό στρες
Ορισμένες πνευμονικές παθήσεις συνδέονται με μία διαδικασία που ονομάζεται οξειδωτικό στρες. Το οξειδωτικό στρες παρουσιάζεται όταν οι προσβολές οξειδωτικών ουσιών (όπως ο καπνός των τσιγάρων, η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι λοιμώξεις) υπερβαίνουν τις αντοχές του συστήματος αντιοξειδωτικής προστασίας του οργανισμού μας.
Πνευμονοπάθειες
Στις πνευμονοπάθειες που έχουν συνδεθεί με το οξειδωτικό στρες περιλαμβάνονται:
- Το άσθμα
- Το εμφύσημα και η ΧΑΠ
- Η κυστική ίνωση
- Η πνευμονία
- Οι διάμεσες πνευμονοπάθειες
- Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας ενηλίκων
- Η φυματίωση
Κατανάλωση των σωστών τροφών
Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι καταναλώνουμε τους σωστούς διατροφικούς παράγοντες, και θρεπτικές ουσίες που μπορούν να μας βοηθήσουν να προλάβουμε τη βλάβη και πιθανόν να προστατεύσουμε τους πνεύμονές μας από το οξειδωτικό στρες.
Αντιοξειδωτικές βιταμίνες
Οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες, όπως αναφέρει το όνομά τους, είναι επωφελείς για την υγεία των πνευμόνων. Παρακάτω θα βρείτε μερικά παραδείγματα από διατροφικές πηγές για τις διάφορες αντιοξειδωτικές βιταμίνες:
Βιταμίνη C: Καρποί και χυμοί εσπεριδοειδών, ακτινίδιο, μπρόκολο, πράσινη πιπεριά
β-καροτένιο: Βερίκοκο, πεπόνι, μάνγκο, καρότο, πιπεριά, σπανάκι, γλυκοπατάτα
Βιταμίνη E: Φύτρα σιταριού, σπόροι, φυτικά έλαια, μαργαρίνη, αμύγδαλα, φιστίκια
Σελήνιο: Σπόροι (ανάλογα με το περιεχόμενο του εδάφους), ζωικά προϊόντα, θαλασσινά
Άλλες θρεπτικές ουσίες
Ανάμεσα στις άλλες θρεπτικές ουσίες που έχει αποδειχτεί ότι ωφελούν την υγεία των πνευμόνων περιλαμβάνονται το μαγνήσιο και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.
Μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι επωφελές επειδή συντελεί στη δραστηριότητα των ενζύμων, συμμετέχει στη βρογχοδιαστολή των μαλακών μυών των αεραγωγών, αναστέλλει τη μετάδοση ερεθισμάτων σε ορισμένα νεύρα και σταθεροποιεί τα κύτταρα που συμμετέχουν σε φλεγμονές.
Στις διατροφικές πηγές του μαγνησίου περιλαμβάνονται οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ολόκληροι κόκκοι και οι σπόροι, τα καρότα, το σπανάκι και τα θαλασσινά.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμμετέχουν στον περιορισμό της σύνθεσης λευκοτριενίου, την αναστολή της σύνθεσης προσταγλανδίνης E2 και τον έλεγχο του σχηματισμού κακοηθών κυττάρων.
Αυτό που έχει σημασία για εμάς δεν είναι τόσο η πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, όσο η αναλογία ωμέγα-6 και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε ιχθυέλαια, ψάρια και οστρακοειδή, σόγια, λινέλαιο και φυλλώδη λαχανικά.
Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα βρίσκονται σε φυτικά έλαια, μαργαρίνη, μαγιονέζα και τυποποιημένα τρόφιμα με λάδι.
Θα πρέπει να καταναλώνουμε 4 με 10 φορές περισσότερα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα από ωμέγα 6.
Επιβλαβείς τροφές
Δεν διαθέτουμε αρκετές πληροφορίες για τις τροφές που επηρεάζουν αρνητικά τους πνεύμονες. Ωστόσο, υπάρχει σειρά τροφών που προκαλούν άλλες ασθένειες και ενδεχομένως να είναι εξίσου επιβλαβείς για την υγεία του αναπνευστικού. Οι πληροφορίες προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρία.
Αλάτι
Η διατροφή που είναι πλούσια σε αλάτι ίσως αυξήσει τον κίνδυνο άσθματος ή επιδείνωσης σε ενήλικες με άσθμα.
Αν και τα στοιχεία για την επίδραση του αλατιού στη λειτουργία των πνευμόνων δεν είναι σαφή, ο έλεγχος της πρόληψης αλατιού αποτελεί λογική κίνηση.
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αλατιού είναι 5–6 γρ.
Λιπαρά οξέα
Τα τελευταία 15 χρόνια, έχουν σημειωθεί αλλαγές στον τύπο των λιπαρών που καταναλώνουμε στις ανεπτυγμένες χώρες. Συγκεκριμένα, στη διατροφή μας έχει αυξηθεί η πρόσληψη ωμέγα-6 λιπαρών οξέων (καλαμπόκι και ηλίανθος) και τρανς λιπαρών οξέων (τηγανητά και μαργαρίνη), ενώ έχει μειωθεί η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών (βούτυρο και χοιρινό λίπος) και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων (σολομός και σαρδέλες).
Η μεταβολή αυτή στην κατανάλωση λιπαρών οξέων ίσως συντελέσει στην ανάπτυξη αλλεργιών στα παιδιά και την αύξηση του κινδύνου άσθματος.
Επομένως, η πρόσληψη ωμέγα-6 και τρανς λιπαρών οξέων θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο.
Παχυσαρκία
Τα επίπεδα παχυσαρκίας τόσο στον ανεπτυγμένο όσο και στον αναπτυσσόμενο κόσμο αυξάνονται.
Η παχυσαρκία ίσως αυξήσει τα κρούσματα άσθματος και υπερευαισθησίας των αεραγωγών. Επιπλέον, αν κάποιος είναι παχύσαρκος, τότε μειώνεται και η λειτουργία των πνευμόνων του.
Η μείωση του βάρους θα μπορούσε να βελτιώσει τα συμπτώματα, την υπερευαισθησία των αεραγωγών και τη λειτουργία των πνευμόνων.
Πρόσθετα τροφίμων
Ορισμένα κοινά πρόσθετα τροφίμων, όπως η ταρτραζίνη, το όξινο γλουταμινικό νάτριο (MSG) και οι θειώδεις ενώσεις, ενδέχεται να προκαλούν επιδείνωση του άσθματος.
Πηγή: lung.gr